Dit moet je weten voordat je gaat behangen

Dit moet je weten voordat je gaat behangen

 

Behangen kan je gemakkelijk zelf doen, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder onze tips voor dit werkje in huis.

 

Bereid de muren voor

Voordat we starten met behangen, moeten we ervoor zorgen dat de muren volledig schoon zijn. Haal eerst de stopcontacten van de muur en plaats het middenste stukje terug. Op deze manier blijven de contacten beschermd.

Verwijder vervolgens het oude behang van de muren met een stoommachine en een steekmes. Zorg ervoor dat alle kleine papierresten worden verwijderd.

Indien er zich putten of gaten in de muren bevinden, dienen deze bijgeplamuurd te worden. 

 

Snijd de panden

Bij het snijden van panden hou je rekening met de breedte van het behang en het eventuele patroon.

Ga de kamer rond met een rol behangpapier en tel zo uit hoeveel panden je nodig hebt. Vergeet daarbij ook zeker de panden onder de ramen en boven de deuren niet. Eenmaal je weet hoeveel panden je nodig hebt, kan je beginnen snijden. Hou hierbij rekening met een eventueel patroon.

 

Behangen

Lijm het papier- of vinylbehang in op de behangtafel en houd hierbij rekening met de inwerktijden van het soort papier.

Nu is het tijd om de panden op de muur te plaatsen. Spannend! Waarmee moet je nu precies rekening houden? Wel, eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat het eerste pand recht naast de loodlijn wordt geplakt. De andere panden kunnen vervolgens gewoon naast elkaar worden geplaatst.

Zorg er vervolgens voor dat je elk pand goed aanstrijkt. Dit doe je door zoveel mogelijk op en neer aan te strijken. Wanneer je van links naar rechts aanstrijkt, kan je het behang namelijk uitrekken.

Snijd als laatste stap de restanten aan de plinten, deuren en ramen weg zodat alles mooi afgewerkt wordt.

 

Tips bij het behangen

Stortend behangen

Om kleurverschillen te voorkomen, kan je best stortend behangen. Dit betekent dat je het eerste pand gewoon plakt en het volgende pand ondersteboven aan de muur plakt.

 

Overschot behang

Gebruik de overschotten van je behang voor bijvoorbeeld een accent in een kader.

 

Natuurlijk behang

Wil jij jouw huis inrichten met de natuur in je achterhoofd? Kies dan voor natuurlijk behang dat gemaakt is van bananenbladen of houtfineer.

 

Kom snel eens langs in onze winkel en ontdek het natuurlijk behang van Arte.