Creëer een optisch effect met kleuren

Creëer een optisch effect met kleuren

 

Kleuren geven leven aan je interieur, maar ze kunnen je ruimte ook groter of kleiner laten lijken.

Benieuwd naar hoe jij een optisch effect kan creëeren in jouw interieur? Lees dan zeker verder!

 

De keuze van kleuren

Een kleur heeft een grote impact op het gevoel. Zo kunnen warme kleuren als oranje, rood en roodbruin een ruimte warm laten aanvoelen. Wanneer je jouw kamer blauw, groen of paars verft, voelt het ineens heel wat kouder aan.

Daarbij kunnen kleuren ook emoties oproepen. In de slaapkamer kies je daarom best een rustgevende en evenwichtige kleur zoals groen, bruin of blauw.

 

Kleuren en hun optisch effect

Hoe lichter de kleur, hoe meer licht deze weerkaatst. Daarmee kan je stellen dat lichte kleuren jouw ruimte groter doen lijken. Donkere kleuren absorberen dan weer al het licht, waardoor alles kleiner en intiemer lijkt.

Gelukkig is niet alles zwart en wit. Je kan ook kiezen voor een accentmuur. Hierbij kan je donkere en lichte kleuren combineren en een optisch effect creëeren.

 

Laat een kamer hoger lijken

Lijkt het alsof het lage plafond in jouw kamer elk moment op je hoofd kan neervallen? Schilder het plafond dan in een lichtere kleur dan de muren. Zo creëer je het optisch effect van hoogte in deze ruimte.

 

Laat een kamer lager lijken

Een hoog plafond brengt niet veel gezelligheid met zich mee. Om de kamer lager te laten lijken, verf je het plafond in een donkerdere kleur dan de muren. Schilder ook zeker de eventueel aanwezige frames in dezelfde kleur om het effect nog te vergroten.

 

Verlaag en verbreed een ruimte

Wanneer je een donker kleurtje kiest voor het plafond en de vloer, ga je de ruimte verlagen en verbreden.

 

Versmal en verhoog een ruimte

Schilder je twee overliggende in dezelfde, donkerdere kleur? Dan zorg je voor een versmalling en een verhoging van de ruimte.

 

Creëer stabiliteit in een kamer

Met een stabiel effect, lijkt het alsof je voeten naar de grond worden gezogen. Dit effect creëer je door te kiezen voor een donkere vloer. Wil je nog een stapje verder gaan? Verf dan de eerste twee meter van de muren vanaf de vloer in een donkere kleur. Zo lijkt de ruimte erg zwaar en stabiel.

 

Hulp nodig bij het uitwerken van jouw droominterieur? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak!